Na mijn flop van vorig jaar met het zuurdesembrood wilde ik het toch nog een keer gaan proberen.
Daarom heb ik een paar weken geleden mijn nieuwe starter gemaakt en hij was na 14 dagen toch echt wel klaar om te gebruiken.
Dag 1
Vier eetlepels volkoren speltmeel in glazen pot doen, mengen met vijf eetlepels water, onder doek wegzetten.
Je kan er ook voor kiezen om een weckpot te gebruiken en de rubberen ring weg te halen. Zo is je desem wel afgedekt, maar kan er geen viezigheid in komen.
Dag 2
Een keer roeren
Dag 3
Een keer roeren
Dag 4
Een keer roeren
Dag 5
Een lepel speltmeel plus een lepel water toevoegen, doorroeren. Het moet nu een papje worden dat iets dikker is als pannenkoekenbeslag, maar dunner dan tandpasta. Hou je starter deze dikte vanaf nu. Als het te nat is, voeg dan een klein beetje extra speltmeel toe.
Dag 6
Een lepel speltmeel plus een lepel water toevoegen, doorroeren
Dag 7
Een lepel speltmeel plus een lepel water toevoegen, doorroeren
(desem is krachtig genoeg als het de afgelopen twee dagen duidelijk gerezen is; zo niet, herhaal de handeling van dag 5,6,7)
dag 8 of 9 of 10 of 11 of 12 of 13 (dag vóór het bakken)
voeg meel en water toe, zodanig dat er voldoende desem is om de volgende dag te bakken.
Doe je dit op huiskamer temperatuur?
BeantwoordenVerwijderenStel dat je er enkele dagen niet bent, valt de starter dan stil?
Je moet je desem inderdaad op huiskamertemperatuur bewaren. Alleen dan krijgt het deeg de kans om te gaan gisten. In de koelkast valt dit proces stil omdat het gist als het ware in slaap valt.
VerwijderenAls je een paar dagen niet thuis bent om voor je desem te zorgen, dan kun je hem het beste wel even in de koelkast zetten om hem tijdelijk te laten slapen. Zodra je hem uit de koelkast haalt moet je wel een uur of 8 wachten met voeren of gebruiken van het desem zodat het weer 'wakker' is.
Groetjes,
Annelieke